Sunday, March 29, 2015

Driving to and around Singapore



Few weeks back, kami ke Singapore. Disebabkan mama ni ada conference di Singapore, maka angkutlah satu family.

Mula2 kami berbelah bagi sama ada nak drive atau nak naik flight. Anak2 of course suka naik flight. Tapi biasa for us, naik flight sbb nak jimat masa atau tempat yang memang tak boleh reach by car.

This time, sbb timbang tara tak banyak beza time jika naik flight or driving, plus boleh singgah menyinggah few place sepanjang jalan, plus boleh jalan2 at own sweet time, plus jimat duit teksi ( naik MRT susah sikit bawa budak2 kecik) , so kami pun decide DRIVING TO SINGAPORE!!!

Tengah drive, kami terpaksa singgah ke Melaka, jumpa sis in law sbb ....

Kami lupa bawa ni:



Car seats... for the 2 cheeky girls. Maklumlah walaupun ada di rumah tapi jarang pakai sbb kids tak berapa suka ( huhu.. dangerous, I know..)

Tapi di Singapore wajib, boleh kena denda SGD120. huhu. Baca kat sini juga ya.

We start our journey at 8 after breakfast at nearby Mamak. Kebetulan birthday of my 1st daughter. 6 years-old. Her grandma ( which she call Umi) even call and send a message to her that today she can get whatever she want. Chocolate, sweets etc yada..yada...

*pic*

Drive dari jam 8, singgah melaka dalam setengah jam, sampai Johor Bahru dlm 12.30 tgh hari. Sempat pusing di Johor, cari makan, then baru nak masuk causeway jam 2 petang. Saja tak masuk awal sbb hotel check in jam 2.

Untuk drive di Singapore, WAJIB ada autopass. Untuk buat autopass wajib bawa geran kereta. Dan sebelum masuk snap gambar roadtax di kereta, senang urusan mohon autopass di dalam.


 Autopass ni digunakan untuk parking and toll dalam singapore. Satu card register untuk satu kereta for 5 years. Tak boleh pindah milik. Nanti buku panduan cara guna autopass ni akan diberikan. Tempat register autopass juga dapat peta Singapore. Masuk dlm Singapore je terus internet tak de kalau tak buat roaming, so study dulu cara nak pergi ke hotel sebelum masuk.


Dah sampai hotel, lepas check in, kami jalan kaki ke mall depan hotel beli simcard SingTel. Dah activate internet terus open WAZE. Maka lepas tu boleh la drive like PRO in Singapore :)

Untuk drive di Singapore, byk giler camera sama ada hidden atau tak. Tapi asalkan follow semua instruction OK je, Singapore tak la besar. Surprisingly tak berapa panas, reasonnya sbb bangunan memang tinggi2 belaka, shades from sunlight.

Driving di Singapore mudah dan lebih murah. Di Singapore tak sesak bandarnya denagn kereta. Maybe sebab toll yang dikenakan. Lagipun sistem public transport dia memang bagus. Rasanya drive di KL lagi pening. hehe.

Tambang taxi lebih mahal, cth nak pergi Singapore Zoo SGD30 1 way. Naik kereta park whole day SGD8 je.

Lagi satu kami bawa byk2 food supply and water. Sbb sana cost 2x ganda.

Lagi satu kalau drive boleh pusing2, ronda2. By 4 days kat sana macam dah tahu je jalan2 Singapore. :)

SUMMARY TIPS
1. Bawa geran kereta
2. Bawa food supply
3, Bawa car seats for kids
4. Buat Autopass
5. Dapatkan internet connection untuk guna waze

Happy ride!

*********************************************************************
Raya Project: Maternity and Nursing mom. FB page: Ummi Bargain Shop

2 comments:

  1. banyaknya cekadak kalau nak masuk bawak kereta ke singapura..
    baru tau..
    thanks..

    ReplyDelete

Support Qissara by Leaving Good Comments