Sunday, March 29, 2015

Driving to and around Singapore



Few weeks back, kami ke Singapore. Disebabkan mama ni ada conference di Singapore, maka angkutlah satu family.

Mula2 kami berbelah bagi sama ada nak drive atau nak naik flight. Anak2 of course suka naik flight. Tapi biasa for us, naik flight sbb nak jimat masa atau tempat yang memang tak boleh reach by car.

This time, sbb timbang tara tak banyak beza time jika naik flight or driving, plus boleh singgah menyinggah few place sepanjang jalan, plus boleh jalan2 at own sweet time, plus jimat duit teksi ( naik MRT susah sikit bawa budak2 kecik) , so kami pun decide DRIVING TO SINGAPORE!!!

Tengah drive, kami terpaksa singgah ke Melaka, jumpa sis in law sbb ....

Kami lupa bawa ni:



Car seats... for the 2 cheeky girls. Maklumlah walaupun ada di rumah tapi jarang pakai sbb kids tak berapa suka ( huhu.. dangerous, I know..)

Tapi di Singapore wajib, boleh kena denda SGD120. huhu. Baca kat sini juga ya.

We start our journey at 8 after breakfast at nearby Mamak. Kebetulan birthday of my 1st daughter. 6 years-old. Her grandma ( which she call Umi) even call and send a message to her that today she can get whatever she want. Chocolate, sweets etc yada..yada...

*pic*

Drive dari jam 8, singgah melaka dalam setengah jam, sampai Johor Bahru dlm 12.30 tgh hari. Sempat pusing di Johor, cari makan, then baru nak masuk causeway jam 2 petang. Saja tak masuk awal sbb hotel check in jam 2.

Untuk drive di Singapore, WAJIB ada autopass. Untuk buat autopass wajib bawa geran kereta. Dan sebelum masuk snap gambar roadtax di kereta, senang urusan mohon autopass di dalam.


 Autopass ni digunakan untuk parking and toll dalam singapore. Satu card register untuk satu kereta for 5 years. Tak boleh pindah milik. Nanti buku panduan cara guna autopass ni akan diberikan. Tempat register autopass juga dapat peta Singapore. Masuk dlm Singapore je terus internet tak de kalau tak buat roaming, so study dulu cara nak pergi ke hotel sebelum masuk.


Dah sampai hotel, lepas check in, kami jalan kaki ke mall depan hotel beli simcard SingTel. Dah activate internet terus open WAZE. Maka lepas tu boleh la drive like PRO in Singapore :)

Untuk drive di Singapore, byk giler camera sama ada hidden atau tak. Tapi asalkan follow semua instruction OK je, Singapore tak la besar. Surprisingly tak berapa panas, reasonnya sbb bangunan memang tinggi2 belaka, shades from sunlight.

Driving di Singapore mudah dan lebih murah. Di Singapore tak sesak bandarnya denagn kereta. Maybe sebab toll yang dikenakan. Lagipun sistem public transport dia memang bagus. Rasanya drive di KL lagi pening. hehe.

Tambang taxi lebih mahal, cth nak pergi Singapore Zoo SGD30 1 way. Naik kereta park whole day SGD8 je.

Lagi satu kami bawa byk2 food supply and water. Sbb sana cost 2x ganda.

Lagi satu kalau drive boleh pusing2, ronda2. By 4 days kat sana macam dah tahu je jalan2 Singapore. :)

SUMMARY TIPS
1. Bawa geran kereta
2. Bawa food supply
3, Bawa car seats for kids
4. Buat Autopass
5. Dapatkan internet connection untuk guna waze

Happy ride!

*********************************************************************
Raya Project: Maternity and Nursing mom. FB page: Ummi Bargain Shop

Wednesday, March 25, 2015

Siam Ceylon, Petchaburi Road, Bangkok

This is another restaurant, kami tak jumpa masa google untuk kami cari restoran halal di Bangkok, kami jumpa bila jalan-jalan sepanjang Petchaburi Road masa nak pergi cari makan, agak dekat juga dengan mall yang jual digital stuff berhampiran hotel (lupa nama mall)

Apa-apa pun sy tepek alamat kat sini, kot korang nak cari kat Bangkok :)









Tuesday, March 24, 2015

Milk Silk Fabric for Qissara Attire

Alhamdulillah, material milk silk yang kami kenalkan untuk nursing maternity shirt Qissara mendapat sambutan yang menggalakkan.

Sebenarnya dah beberapa batch kami produce menggunakan material milk silk.

This material alternative kepada lycra and cotton.

Cotton digemari ramai kerana menyerap peluh dan selesa dalam negara kita yang panas ni, fabric milk silk pun sejuk tanpa perlu menjadikan fabrik nipis atau jarang.

Lycra best sebab mainly mudah urus, tak perlu iron dan cepat kering. Kelebihan milk silk seperti lycra tapi tak meluyut ikut badan seperti lycra.

InsyaAllah boleh cuba baju nursing and maternity kami di FB Ummi Bargain Shop. More designs to come dan nantikan raya collections dari kami, TQ :)
















Tuesday, March 17, 2015

REVO Archery ~ Hidupkan Sunnah Memanah

Hidupkan sunnah memanah. Nak belajar memanah tak?

Sebelum ni aku ada fikir nak belajar memanah, nak belajar naik kuda, salah satu sebab sunnah nabi, bila sunnah benda tu macam cool jer..hehe tapi aku tak pernah fikir secara serius, sebab tak de time.. semua benda aku nak buat dalam satu masa. Aku belum superwoman dan masih berdoa setiap hari agar dapat jadi superwoman :)

Satu hari umi (mak aku) call, cakap adik nak belajar memanah, minta aku tolong survey barang di KL sebab di ipoh mahal, 1 set RM1400+, aku cakap, mak ai...mahalnyer, aku ingat alat memanah ni paling mahal pun rm400- rm500.

Aku pun start survey harga, mak aiii... lagi mahal, RM2000 ke atas. Jenama yang adik aku mintak survey tu yang termurah. Dah la aku ni memang tak tahu langung pasal memanah, bila baca ada panah tradisional lah etc, compound, recurve tah ape lagi aku tak paham.

Bila google keluar gambar2 cam ni, tak paham le aku apa yang perlu dan apa yang tak. masa order dengan seller pun macam blur blur je.

Tengah survey, call lagi adik cakap dah nak pakai next week. Alamak, tak de masa ni.

Lepas tu jenama ni byk dah habis , sebab murah kot, ada yang nak tukar dengan limb yang lebih bagus jenama Samick, harga pun lebih up. huhu.

Sampai la aku terjumpa satu seller yang ramah dan tahu apa yang aku nak order ( sebab aku pun tak tau apa perlu aku order). hihi

Dah la bagi harga memang super best, kebetulan dia nak ke perak, sanggup dia hantarkan sekali ke mak di Perak.

Dah tu tak bayar deposit dulu pun dia percaya. Memang best la.

Bila mak ambil di Perak, rupanya sellernya muslim, alhamdulillah... semoga bertambah rezeki.

Siapa yang nak belajar memanah boleh jenguk FB ni ya: https://www.facebook.com/revoarcherymalaysia

Trusted, good price, good service. TQ :)








Thursday, March 5, 2015

Makanan Halal di 7Eleven Bangkok

Kat mana nak cari makanan halal di Thailand yang mudah? sebenarnya taklah susah sebab ada tanda halal oleh badan yang diiktiraf. Paling mudah dan banyak cawangan 7-eleven


Tuna spread: pedas sbb thailand mari haha
Tuna steak
Sos Cili
Mackarel Goreng
Baby clam sambal
Kuah green curry


Roti jenama Farmhouse (tapi aku perasan tak semua roti jenama ni ada tanda halal)





Butter ni ada yg plain, ada yang dah ada gula siap.


Selamat Shopping di 7-11, thailand :)

Sunday, March 1, 2015

Chatuchak Market and It's Halal Food

This is a MUST GO place. Walaupun baca review, kata this one hot stuffy place, tapi masa time saya pergi ni weather just nice, I think. Memang panas, tapi panasnya tak memerit macam di Malaysia.


                                     

Masa kat kedai ni memang hajat nak cari Fake watch..haha

Jalan2 jumpa satu sign mengatakan ada muslim food, selama ni masa survey kami tau satu tempat je, yg ni kami 'terjumpa'


Tapi tak tau okay ke tak sebab masa pergi , kedainya baru nak buka.

Lagi satu yang ni, 'Saman Islam'
Tak tahulah apa maksudnya dalam bahasa thailand

Tapi aku rasa kedai ni overprice sikit, maybe sbb dia established halal food stall in tourism area..huhu..


Lokasi nak ke Saman Islam :


Kedainya sebelah je dengan clock tower ni : 


Tak lepas peluang beli sabun aromaterapi, yer aku pakai baju qissara, suka sbb mudah jaga tak mudah kedut, hehe


Adios, bye