Wednesday, August 13, 2014

Kenapa Cloth Pad? ~ user review

*article translated from http://naturalparentsnetwork.com/reusable-menstrual-products/

Bila saya mula memdapat period pada ukur 12 tahun, apa yang saya tahu hanyalah standard menstrual pad, macam kotex, laurier etc. pakai dan buang. Tapi sepanjang saya pernah pakai segala jenis pa pakai buang ni, banyak juga masalah yang dihadapi… pad beralih kedudukan, bocor, allergic naik merah2, melecet sbb material ataupun kena gam pelekatnya etc.

Masa mula2 saya diperkenalkan dengan cloth pad, rasa macam pelik dan maybe rasa macam geli sikit. Sebab nak kena basuh pad tersebut. Tapi saya cuba juga, dan saya memang takkan berpatah balik!

Testimoni pengguna di SINI

Kenapa nak guna pad kain?

Mesra alam merupakan salah satu reason kenapa kita perlu bertukar kepada cloth pad. 12 billion disposable pad dibuang antara tahun 1998 dan 1999 di north America sahaja.



Bayangkan seorang wanita boleh menggunakan 10,000 pad sepanjang hidupnya!



Menjimatkan duit?? bukan cloth pad mahal ke??


S: 2  -- RM15/pcs : RM30
M: 4 -- RM18/pcs : RM72
L: 4 – RM22/pcs: RM88
XL: 2 – RM28/pcs : RM56

Total RM 246 – kalau beli dengan Cloth Pad dan Pantiliner , ada less 10% : RM221.4, free postage juga.


Total permulaan : RM221 + kos bulanan air cuci dan sabun RM1
Total setahun: RM221 + RM12: RM233

RM233--> mahalnya, pad disposable murah ja!!!

OK jom kira pad pakai buang:

Pad pakai buang (jenama bagus yang selesa)
RM15/ 30pcs perpaket, tahan 2 bulan – kalau period biasa dan tak heavy


Ok la, tak kisah sangat pasal nak memesrakan alam ni, dan tak kisah pun dengan penjimatan ni, tak de masalah nak beli pad bulan2.. tapi... ada lagi isu yang lebih penting.


RM90/year

TAPI....

Washable pad ni boleh pakai lama, reported biasa average lifespan 5 tahun ( sbb macam baju juga, kalau jaga elok mmg tahan lama), dah la pakai hanya lebih kurang 30-40x je setahun for each pad. Most likely last more than 5 years. Tapi kalau nak tahan lama macam ni kena pilih produk yang betul, di Cloth pad dan pantiliners kami menggunakan material yang menjamin ketahanan dan keselesaan.

So.. Harga washable pad RM 221 + (RM12 x 5) : RM281
Harga disposable pad RM90 x 5 : RM450

Dalam harga barangan tahunan yang main naik... ni boleh kira investment juga, kan?

Health issues 
(dipetik dari Mercola.com)

Isu yang mula dibangkitkan adalah penggunaan bahan kimia semasa proses pembiatan pad pakai buang. Bahan kimia ini, terutamanya dioxin dikenali antara bahan yang boleh menyebabkan cancer.

Menggunakan bahan yang boleh menyebabkan kanser ovari/ uterus 24jamsehari x 6 hari sebulan... kedenganrannya amat menakutkan. Siapa nak sakit, kan? semua orang nak sihat hidup bahagia panjang umur gitew..

Jadi, ini adalah faktor paling penting untuk anda bertukar kepada pad kain moden. Kesihatan anda tanggungjawab anda. Dan perkara baik ini, menjadi kewajipan anda turunkan kepada anak anda, demi kesihatan ahli keluarga yang lebih terjamin.

Mungkin anda kata, ada bukti kukuh ke? chemical ni sikit je dlm pad ni.. kata orang jangan sudah terhantu baru nak tengadah.. dan mencegah adalah lebih baik dari merawat :)

Penggunaan sintetik material sebagai penyerap dan dalam penghasilan pad pakai buang juga menyebabkan bakteria merbahaya mudah berkumpul dan mengeluarkan toksik. Reported in 1980, Rely Tampons from P&G terpaksa ditarik dari pasaran kerana mengakibatkan kematian disebabkan Toxic Shock Syndrome. Mungkinkan perkara sama berlaku lagi?

Green your period , bertukar kepada cara hidup yang lebih sihat, demi keluarga anda dan mereka yang anda sayangi (terutama sekali perkara yang ini adalah pelajaran dari setiap ibu kepada anak perempuan kesayangannya )


No comments:

Post a Comment

Support Qissara by Leaving Good Comments