Tuesday, August 26, 2014

Saya Tunggu Awak

Pic ihsan google..

Novel ni dah lama juga di pasaran , hari tu pergi kedai buku, terserempak novel ni

Baca sinopsis ..menarik.

 “Abang asyik fikir tentang kegagalan abang sebagai suami. Abang tahu abang tak layak untuk bercakap soal maruah sebab selama ni memang dah lama abang hilang maruah abang apabila gagal beri nafkah pada isteri dan anak-anak.” -Farhan- 

“Okey, saya tahu awak isteri Farhan, dan tak betul jika saya luahkan isi hati saya pada awak. Tapi saya serius apabila saya kata saya betul-betul jatuh cinta pada awak, Hanna. Inilah kali pertama saya merasai perasaan yang indah sangat macam ni dan saya tak boleh nak kawal diri daripada meluahkannya." -Rafiq Aqlan- 

“Listen to me, Rafiq! I’m married, okay? Kalau pun awak betul-betul sukakan saya, dan saya pun betul-betul sukakan awak, kemudian apa? Awak nak kita bercinta? Awak nak suruh saya bercerai dengan suami saya? Atau awak nak saya diam-diam curang terhadap dia? Tell me, Rafiq! Apa yang awak harap sebenarnya?” -Ustazah Hanna Mardhiah- 

Novel ni sebenarnya sarat dengan pengajaran dan iktibar, novel tarbiah yang sangat bagus.

Nanti saya akan catatkan setiap tarbiah dlm novel ni dalam blog ni under label : Novel: Saya Tunggu Awak.


InsyaAllah


P/S : BELAJAR PERKARA PENTING WANITA DI SINI


Sunday, August 24, 2014

Fabrik Cloth Diapers

Untuk mengelakkan masalah2 dalam part 1, Di sini pentingnya pemilihan material yang menghasilkan cloth diapers tersebut.

Memang terdapat pelbagai jenama, design dan jenis cloth diapers di pasaran. Bagaimanapun, bagi ibu yang baru nak mula, boleh kenal bahan2 'common' bagi cloth diapers. Saya ulas beberapa material utama dalam pasaran.

Kalau google cloth diapers, mesti biasa terserempak perkataan 'PUL', minky, microfiber, suede, bamboo, bamboo charcoal etc..etc..

1.     Cloth diapers yang waterproof dibuat menggunakan fabrik yang mempunyai lapisan polyurethane laminate dimana tidak telap air tapi telap udara (ada juga jenis cloth diapers yang tidak waterproof dan perlu dipakai dengan diaper cover'.


FFabrik luaran pula biasanya menggunakan polyester (generally didescribe sebagai PUL fabric , walaupun hakikatnya PUL tu lapisan dalamnya), atau menggunakan minky fabric (tekstur berbulu skit/ seperti baldu) yang juga biasanya ada PUL, ada juga yang menggunakan cotton atau cotton campuran.
2




Polyester PUL ni permukaan luarannya licin dan berkilat sikit. Fabric ni walaupun mudah cuci dan mudah kering














     


     Minky Fabric, teksturnya lebih gebu. Fabricnya lebih mahal tapi rupanya sangat cantik. 
     Fabriknya juga tak susah nak jaga.






Biasanya 2 fabrik ni jadi pilihan sebab tak lekat stain, tak jadi tahi lalat atau naik kulat , tahan lasak dan tak mudah lusuh.

Untuk cloth diapers di Malaysian Cloth Diapers Shop, kebanyakan kami menggunakan fabrik polyester dan minky ni ( pernah juga jika ada permintaan kami bawa masuk fabrik yang lain on and off). Fabrik ni tak cerewet penjagaannya, kekal cantik. 

Biasanya fabric minky mahal sedikit berbanding polyester biasa, tapi tak banyak beza, di Malaysian Cloth Diapers Shop, kedua-duanya mampu milik.


3.     Cloth diapers mempunyai sama ada butang atau Velcro untuk dipakaikan kepada anak


a.     Kelebihan butang: Tahan lasak. Bayi juga tak senang nak buka sendiri diapers.
b.     Kelebihan Velcro: mudah digunakan (tapi mudah ditanggalkan juga). Kurang ketahanan banding butang.

Harga? Both harga lebih kurang sama, tetapi yang button lebih mudah didapati di pasaran kerana lebih popular.

4.     Cloth diapers yang paling dikenali biasanya adalah jenis pocket cloth diapers. Ini kerana pocket cloth diapers mudah diurus dan menghampiri cara pemakaian disposable diapers yang kita dah biasa. Ada juga jenis AIO (all in 1 ) atau AI2 (all in 2). Pocket Cloth diapers ada intronya DISINI.


Bagi permasalahan yang diutarakna di SINI jika guna fabrik polyester and minky yang mempunyai lapisan PUL insyaAllah sedikit sebanyak dah memudahkan dari segi penjagaan dan cara nak maintain.

Part 3 nanti sambung jenis2 inner pula ya ( penting ni, sebab menentukan jenis mana paling sesuai untuk ibu dan anak)





-

Thursday, August 21, 2014

Apakah lampin kain moden / cloth diapers?

Dear All, dulu- dulu  cloth diapers ni kira benda baru. Masa sy baru start cloth diapers untuk Sarah 2011, masa tu macam baru nak popular cloth diapers untuk baby.
Masa tu ada ramai cloth diapers seller, yang tumbuh bak cendawan lepas hujan. Sebab apa? Sebab permintaan masa tu tinggi, kira macam in-trend untuk ibu2 pakaikan cloth diapers.


Masa tu, cloth diapers ni biasa kita divide 2 categori, kategori eksklusif a.k.a mahal dan kategori ekonomi.

Kategori eksklusif biasa dari Europe/US, yang ekonomi biasa dari China.

Disebabkan ramai seller, harga pasaran mula turun. At one point , sekarang tak berapa ramai seller cloth diapers macam dulu kerana tidak mendapat keuntungan yang setimpal ( biasanya seller kecil-an yang susah nak maintain).

Sekarang, cloth diapers tidak begitu hangat seperti mula2 dulu. Cloth diapers memang diakui ramai pilihan yang baik untuk anak kerana tidak melibatkan penggunaan bahan kimia sebagai bahan penyerap, lebih selamat dan lebih natural. Lagipun cloth diapers dapat menjimatkan duit dalam jangka masa panjang.

Tetapi dalam ibu-ibu mengakui kelebihan cloth diapers, ramai juga yang masih belum bertukar kepada cloth diapers. Antara beberapa faktor yang dilihat menjadi penyebab ibu2 tidak memilih cloth diapers:

1.     Berasa susah nak jaga dan maintain cloth diapers
2.     Mendapat masalah apabila menggunakan cloth diapers seperti anak naik ruam dan sebagainya.
3.     Tak sempat nak cuci cloth diapers

4.     Pengasuh tak mahu pakaikan cloth diapers.



---BERSAMBUNG DI PART 2

Thursday, August 14, 2014

Betapa Cantiknya Cloth Diapers!!!

Hi!!!! Gambar ni aku ambil masa nak jual lelong preloved cloth diapers Sarah hari tu, almaklumlah dah besar, aku tukarkan cloth diapersnya kepada size XL, maka yang normal size banyak yang aku letgo.

Post kat sini just nak tunjuk betapa colorful and warna-warninya cloth diapers ni. Sangat comel.
No chemical so a healthier way
And boleh jadi stimulasi awal pada baby juga (last time I used to see which one my kids ambil untuk pakai, and tell her the patterns at her diapers- stimes got mr froggy, stimes got checkerboard, stimes just plain etc etc..)




Kalau minat boleh singgah ke FB Page Malaysian Cloth Diapers Shop

Wednesday, August 13, 2014

Kenapa Cloth Pad? ~ user review

*article translated from http://naturalparentsnetwork.com/reusable-menstrual-products/

Bila saya mula memdapat period pada ukur 12 tahun, apa yang saya tahu hanyalah standard menstrual pad, macam kotex, laurier etc. pakai dan buang. Tapi sepanjang saya pernah pakai segala jenis pa pakai buang ni, banyak juga masalah yang dihadapi… pad beralih kedudukan, bocor, allergic naik merah2, melecet sbb material ataupun kena gam pelekatnya etc.

Masa mula2 saya diperkenalkan dengan cloth pad, rasa macam pelik dan maybe rasa macam geli sikit. Sebab nak kena basuh pad tersebut. Tapi saya cuba juga, dan saya memang takkan berpatah balik!

Testimoni pengguna di SINI

Kenapa nak guna pad kain?

Mesra alam merupakan salah satu reason kenapa kita perlu bertukar kepada cloth pad. 12 billion disposable pad dibuang antara tahun 1998 dan 1999 di north America sahaja.



Bayangkan seorang wanita boleh menggunakan 10,000 pad sepanjang hidupnya!



Menjimatkan duit?? bukan cloth pad mahal ke??


S: 2  -- RM15/pcs : RM30
M: 4 -- RM18/pcs : RM72
L: 4 – RM22/pcs: RM88
XL: 2 – RM28/pcs : RM56

Total RM 246 – kalau beli dengan Cloth Pad dan Pantiliner , ada less 10% : RM221.4, free postage juga.


Total permulaan : RM221 + kos bulanan air cuci dan sabun RM1
Total setahun: RM221 + RM12: RM233

RM233--> mahalnya, pad disposable murah ja!!!

OK jom kira pad pakai buang:

Pad pakai buang (jenama bagus yang selesa)
RM15/ 30pcs perpaket, tahan 2 bulan – kalau period biasa dan tak heavy


Ok la, tak kisah sangat pasal nak memesrakan alam ni, dan tak kisah pun dengan penjimatan ni, tak de masalah nak beli pad bulan2.. tapi... ada lagi isu yang lebih penting.


RM90/year

TAPI....

Washable pad ni boleh pakai lama, reported biasa average lifespan 5 tahun ( sbb macam baju juga, kalau jaga elok mmg tahan lama), dah la pakai hanya lebih kurang 30-40x je setahun for each pad. Most likely last more than 5 years. Tapi kalau nak tahan lama macam ni kena pilih produk yang betul, di Cloth pad dan pantiliners kami menggunakan material yang menjamin ketahanan dan keselesaan.

So.. Harga washable pad RM 221 + (RM12 x 5) : RM281
Harga disposable pad RM90 x 5 : RM450

Dalam harga barangan tahunan yang main naik... ni boleh kira investment juga, kan?

Health issues 
(dipetik dari Mercola.com)

Isu yang mula dibangkitkan adalah penggunaan bahan kimia semasa proses pembiatan pad pakai buang. Bahan kimia ini, terutamanya dioxin dikenali antara bahan yang boleh menyebabkan cancer.

Menggunakan bahan yang boleh menyebabkan kanser ovari/ uterus 24jamsehari x 6 hari sebulan... kedenganrannya amat menakutkan. Siapa nak sakit, kan? semua orang nak sihat hidup bahagia panjang umur gitew..

Jadi, ini adalah faktor paling penting untuk anda bertukar kepada pad kain moden. Kesihatan anda tanggungjawab anda. Dan perkara baik ini, menjadi kewajipan anda turunkan kepada anak anda, demi kesihatan ahli keluarga yang lebih terjamin.

Mungkin anda kata, ada bukti kukuh ke? chemical ni sikit je dlm pad ni.. kata orang jangan sudah terhantu baru nak tengadah.. dan mencegah adalah lebih baik dari merawat :)

Penggunaan sintetik material sebagai penyerap dan dalam penghasilan pad pakai buang juga menyebabkan bakteria merbahaya mudah berkumpul dan mengeluarkan toksik. Reported in 1980, Rely Tampons from P&G terpaksa ditarik dari pasaran kerana mengakibatkan kematian disebabkan Toxic Shock Syndrome. Mungkinkan perkara sama berlaku lagi?

Green your period , bertukar kepada cara hidup yang lebih sihat, demi keluarga anda dan mereka yang anda sayangi (terutama sekali perkara yang ini adalah pelajaran dari setiap ibu kepada anak perempuan kesayangannya )