Wednesday, June 25, 2014

Intro to Pocket Cloth diapers

Pocket cloth diapers merupakan lampin kain moden yang paling common digunakan ibu2.
Sebab cara penggunaan mudah dan lebih kurang menggunakan diapers biasa.

Ni simple guideline from the internet...




































Kalau tanya Mr Google, ada banyak jenis cloth diapers walaupun pocket style..

Ada yang side snap, front snap etc..
Ada yang ada sizing, maksudnya beli mmg cuttingnya ikut size S or M or L etc
Ada yg size adjustable
Ada butang hadapan boleh adjust size S till L etc


New trend to be eco-friendly and save money
Especially jika anak dah ken pakai diapers XXL
Survey di pasaran diapers XXL jarang ada sale, cost pula mmg rata2 rm1/pcs keatas
sehari tukar 5x (minimum): RM5
10 hari RM50
30 hari RM150
Hmm...

Cloth diapers di Malaysian Cloth diapers Shop RM40/ set
Beli byk biasa ada less 10-15%
Jika beli 3pcs sebulan, 5bulan dah x perlu beli disposable diapers...

Jimat?




Friday, June 20, 2014

Smartbaby to adjust for big chunky thigh


Ramai yang telah mencuba, ramai yang menggemari rekaan SMARTBABY. Menurut komen:

  • Side snap membolehkan diapers ditukarkan walaupun baby tidur meniarap tanpa menelentangkan bayi.
  • Trim design kerana kebanyakan weight insert kebawah. Bagus untuk baby besar yang pee banyak dan perlu menggunakan 2 insert.
  • Lebih banyak penyerapan setiap kali guna. Ini kerana insert banyak kebawah danpenyerapan maximum, jika normal pocket cloth diapers insert agak ke atas, fungsi ini juga bagus bagi bayi yang pee banyak - heavy wetter

Jom adjust CD smartbaby untuk peha berisi. 












































Selain itu, ciri istimewa cloth diapers smartbaby kerana inner mempunyai double gusset.

Double gusset seperti dalam pic sebelah ni. Normal CD ada satu gusset iaitu leg gusset. Bbahagian yg kedut2 tepi CD tu. Tujuannya menahan najis daripada keluar / bocor

Smartbaby ada dua alur kedut2 memanjang seperti dalam pic ( double gusset)

Kira ada double penahan dari najis bocor ( esp jika buang air besar cair)












VIEW OF SMARTBABY USER IN VARIOUS POSITIONS




















TADAA.... so kalau nak cuba cloth diapers smartbaby, tokeynya di ---> SINI!!!

Tuesday, June 17, 2014

Cooking pasta with Tefal Actifry

Dah macam jadi chef berbayar actifry pulak.. hehe..
Actifry ni mmg best. Jadi aku dah berazam nak explore semua benda yang boleh buat dengan actifry ni. Supaya walaupun mama sibuk anak2 tetap dapat makan makanan yang best.
Actifry aku beli bersebab. Sebab nak pastikan anak2 dapat makanan sewajarnya *mood mau masak tapi dah tak de maid. Hahaha...

Ok. Kali ni aku masak pasta guna actifry.
Tadda......


Best?
Nampak menyelerakan?
Jom belajar resepi.

Aku guna pasta spiral. Pasta ni rebus dulu atas api dgn sikit minyak. Kalau korang ibu busy korang boleh rebus dan simpan dalam peti. Bila nak pakai dah ready je.

Rencahnya aku guna daging dan sotong.

Minyak aku letak 3/4 sudu tefal tu.
Lepas tu aku masukkan daging dulu sbb daging paling lambat nak masak.

Lps dlm 10 minit aku masukkan paste tomato yang diblend dengan cili dan bawang serta sos cili. Aku juga masukkan sotong.

##tips: masuk kuah banyak sikit x pe sbb actifry ni jenis mengeringkan makanan.

Lps rencah dah masak, aku masukkan pasta, tomato diced, cili merah hiris .Tapi korang kena kacau manually bg rata dulu (sebab aku masak penuh peruk actifry ni, kalau masak sikit x pe kot). Kalau x kacau dulu kuahnya tak rata, then baru continue on actifry hingga agak kering. 

Total jam memasak dalam setengah jam dari mula sampai habis

Tapi yang bestnya boleh tinggal2,

Dan tak panas dapur macam masak di dapur.

Juga pastinya less oil needed.
Last skali aku masuk salad hiris ( sbb tu je sayur yg ada kat rumah..haha) dlm 30sec then aku angkat.









Monday, June 16, 2014

Cooking Nuggets with actifry

Before this saya ada post 1 entry, mengatakan jika masak nugget yang ada breadcrumbs, nanti semua breadcrumbs tu relai.
Tapi maybe masa tu beli nuggets jenama tak bagus kot. Masa tu guna jenama fusipim.

Tadi pagi my hubby goreng nugget saudi gold. Elok pulak.

Yang paling best masak nugget guna actifry ni, dalam dia pun masak sekata. Kalau guna minyak biasa jenuh nak kena deep fry. Lepas tu minyaknya tak isah cerita. Mmg banyak.

So... this is the new way of cooking. Kalau tengok dalam FB kedai tepi jalan di taiwan juga guna airfryer bersusun. The healthy snack new era.

Kalau actifry ni ada tray atau boleh stopkan dia dari mengacau makanan memang perfectlah!

Friday, June 13, 2014

Panduan Pretty-pads





Ni pamplet yang dibuat oleh sorang freelance designer.
Boleh tahan kan :)

Thursday, June 12, 2014

Things MUST NOT DO with Tefal Actifry

Selama ni aku asik post yang bagus je mengenai Tefal Actifry..
ni aku nak cerita mengenai downside dia sikit

Ni pengalaman aku nak masak karipap
Sebelum ni karipap aku jadi elok sbb kulitnya keras

Tapi bila aku beli yang kulit nipis..
Ni jadinya
.
.
.
.
Semua penyet...
haha... dah la masa ni tengah prepare jamuan, nasib baik ada spare dlm peti yang kulit tebal

Yang selebihnya aku goreng cara conventional


Lagi satu yang bulat2 kat bawah ni iaitu donut ball..


Donut ball ni ok je guna tefal actifry, cuma dia tak kembang elok macam goreng cara conventional

So.. nak compromise rasa sikit untuk menu lebih sihat?

Since tefal ada problem cam ni,

Maybe aku beli airfryer pula utk lengkapkan dapurku
haha...

Tuesday, June 10, 2014

Masak sup dengan Tefal Actifry?

Aktiviti dengan periuk malas skali lagi.. now nak masak sup campbell, yg dalam tin tuh...
Kalau masak atas dapur selalu kena kacau sbb takut hangit
Now dah ada actifry, walaupun ni bukan fried thing, aku belasah masuk je..

Best tau! senang sangat, hadiahkanlah buat isteri anda ya :)

Dalam proses pembikinan..

Dah siap sup campbell and aku masukkan salmon fishball skit.


Ni entry menyelit, nak tayang gambar masa stock baru sampai hari tu. InsyaAllah mula kecil2an nanti makin lama makin maju, kawan2 doakan ya :)

Stok baju #qissaranursingmaternity   
Sila search hashtag ni ya for more info :)

Monday, June 9, 2014

Wet Pail + Wash


Nak cerita sikit kaedah wetpail dalam menggunakan cloth diapers
Aku rasa kaedah wetpail sangat sesuai digunakan oleh ibu2 yang berkerjaya macam aku tapi nak mempraktikkan pennggunaan cloth diapers

Ni gambar wetpail aku, yang diletakkan diluar belakang rumah agar baunya tidak mengharumkan kesegenap penjuru rumah, bekas mandian baby dah jadi wetpail sbb aku hanya basuh 2x seminggu, jadi perlukan bekas yang besar


Each time ada diapers yang kotor, aku cuma campak dan rendam dengan air paip dalam baldi ni. Airnya aku cuba untuk gantikan every 1-2days ( or at least top up and replace supaya air yang sama tidak bertakung terlalu lama)

Aku boleh kumpul hingga 3-4 hari, insyaAllah x de kulat naik dgn syarat air ditukar ganti, senang je just curah 1 baldi air dalam ni sambil tekan2 isi kandungan agar air bertukar ganti.

Bila tiba saat nak basuh aku just bilaskan, keluarkan insert dari CD dan masukkan dalam mesin basuh

Ok, ni apa yang aku pelajari dari pengalaman cara nak cuci cloth diapers , tapi aku tak berani cakap cara ni sesuai untuk SEMUA CLOTH DIAPERS kerana cara aku ni agak lain dengan cara yang biasa diajar, nanti aku terangkan reasonnya

1. Berapa banyak perlu serbuk pencuci?
Selalu disarankan tidak lebih separuh dari sukatan biasa yang digunakan untuk membasuh baju. Tapi aku kurang suka kaedah ini. Ini kerana bila aku buat begini, bau masih ada bersisa, maklumlah aku kumpulkan banyak sekalu cloth diapers untuk dicuci serentak.
Lagi pula bahan pencuci PENTING untuk mencuci segala najis dan sisa ammonia. Biasa saya letakkan lebih sedikit dari sukatan biasa basuh baju.

2. Pemilihan Serbuk pencuci
Perlu dielakkan pelembut dan pewangi dalam serbuk pencuci baju kerana bahan-bahan ini dapat mengurangkan penyerapan bagi sesuatu cloth diapers.

3. No Leftover please!
Sabun perlu dibilas sebersih2nya bagi mengelakkan berlaku enapan sabun pada insert cloth diapers yang boleh sebabkan kurang daya serapan dan meninggalkan bau kurang enak.
Cara saya bilas, selepas habis 1 cycle heavy wash, saya spin lagi satu denagn setting 'speed'

4. Gantung kering!


KENAPA SAYA GUNA SABUN LEBIH? Ni dah bertentangan dengan ajaran penjagaan cloth diapers yang saya baca di internet!

Semasa anak sy kecil dan masih menyusu badan, sy gunakan sabun pureen HAD untuk cuci, bau hilang tak de masalah. Tapi bila anak dah besar, makan macam2 dan CD pula sebab digunakan di taska, selepas guna maybe esoknya baru rendam, jadi bau agak sukar hilang (kira dah meresap sebati gitew)
Untuk tidak menyusahkan diri saya, saya masukkan sabun banyak untuk cuci semua najis-najis ni, tapi.... saya pastikan bilas sepenuhnya

Cucian pertama: heavy wash mesin basuh auto-- hilangkan semua najis
Cucian kedua: speed wash  mesin auto-- hilangkan sisa sabun

So sy basuh 2x kitaran mesin

Bila rajin, maybe 4-6 bulan sekali sy add sunlight dan buat basuhan ketiga, dan add cuka dicairkan buat basuhan keempat ( speedwash)  -- ni kira stripwash la :) buang semua sabun terenap.

Saturday, June 7, 2014

Seminggu bersarapan bersama Tefal Actifry

Tefal actifry ku... aku suka sangat
Nama baru periuk ni adalah periuk malas
Haha..
Sebenarnya meh aku namakan sedap skit
Bukan malas
Ni periuk mama moden :)


Beli dengan harga RM650, selepas tu mmg x dpt dah harga tu, semua RM750 keatas
Hajat dihati nak beli untuk abah satu
Belum jumpa yang ready stock dari uk
Jika korang ada nak jual boleh tingglkan jejak ye :)

Ni masak pau goreng
Menjadi juga


Ni masak crab stick, breadcrumbs relai.. jadi lah ok jugak


Ni masak keropok lekor, ok juga tau!


Ni masak garlic bread, sbb aku pakai roti gardenia yang lembut so macam penyek2 sikit
Tapi rasa garing sedap


Sekian.. nanti aku post lagi ya

Thursday, June 5, 2014

CLOTH DIAPERS- mudahkan yang susah












Saya mendapat soalan diatas, yang saya rasa dilema kebanyakan ibu2 yang nak pakaikan cloth diapers tapi menghadapi beberapa masalah di peringkat awal.

Bagi saya, jangan susahkan apa yang mudah. Jom tengok solutionnya:


1. Dlm pantang kalau husband x boleh basuhkan , then mula slps pantang shj, jika husband nak basuhkan buat kaedah wetpail jika stock byk, boleh cuci 2x seminggu je

2. Jika stock tak banyak boleh pakai mix cd and disposable dulu, nak start terus direct 100% cd mmg agak susah esp jika kurang support

3, Hantar anak ke taska, JANGAN suruh penjaga cuci cd, memang mereka tak mahu pakaikan nanti , just minta mereka masukkan semua dlm wetbag, balik rumah kita sendiri cuci, sy amalkan macam tu, even ada najis besar pun sy ckp jgn cuci, saya je yg cuci semuanya

HOPEFULLY MEMBANTU :)