Thursday, May 29, 2014

First Masak Guna Tefal Actifry

Excited, 1st time guna tefal actifry buat sarapan shj. Cuba yg fry sahaja sbb kesuntukan masa, buat breakfast lepas tu kena pergi kerja..huhu

Menu pagi itu adalah

1. Pau goreng
2. Crab stick fry

Yang ni pau goreng, rupanya actifry ni kena offkan. Walau pun dia ada timer tapi dia x offkan untuk kita. So yg first ni agak kecoklatan jadinya . Walaubagaimnapun rasa best, tak de hangit!

Ni goreng crabstick pula, dari frozen terus masuk dlm ni. Kalau yg jenis banyak breadcrumbs dia akan relai/ tertanggal cam dalam pic ni, tapi still okay bagi yang tak de time nak goreng satu2. Haha.. lagipun bila aku goreng manual breadcrumb lekat di kuali tertanggal jugak, so pakai ni pun okay.

See.. hasilnya not bad


Ok, nanti aku update lagi pasal actifry aku ni ya.

Pada yang nak belajar penggunaan cloth pad, elok ke SINI

Tuesday, May 20, 2014

Nursing Lingerie

Dulu aku ingat lagi masa aku preggy dulu susah sangat nak cari maternity and nursing attire. Ada tu ada tapi tak banyak pilihan dan yang limited tu pula mahal.. maternity dress and blouse yang aku beli dulu semua singkat2. Bila pikir2 sekarang rasa cam pelik aku boleh pakai baju singkat cam tu. Kira atas buku lali lah. Sbb aku kan tinggi. Maternity blouse pula silap terselak sikit nampak la perutnya. Dan most of baju aku dulu tgn tiga suku. Lps tu bila maternity baju lain. Nursing baju lain. Tak ke byk kos nak keluar beli semua tu.

Nursing lingerie pula masa tu susah nak jumpa yang comfortable. Aku ingat lagi aku beli nursing lingerie triumph paling sempoi pun 2 helai lebih rm150. Aku beli 2 helai je dulu masa tu. Sbb rasa cam mahal compare to very simple nursing bra.

Masa tu tak ramai lagi online seller. Kat butik2 ada tapi harga butik2 la. Young parents cam aku ni banyak lagi benda penting untuk salurkan budget.

Sekarang ni dah ramai online seller jual maternity and nursing attire. Maybe sebab pasaran di Malaysia bagus. Big family dan urusan perniagaan online mudah dengan online banking dan servis pos.
Nak share sikit tips nak beli nursing lingerie.

Nursing lingerie selalunya dibuat bersesuaian dengan maternity sekali. Biasa material yang diguna soft, comfortable dan flexible.

Bila pregnant dan perut semakin membesar, ukur lilit badan pun makin membesar ( sementara). Sebab itu satu lagi kelebihan adalah jika beli nursing bra yang ada free extender.
Free extender ni biasa ibu2 pakai semasa preggy. Bila dah bersalin ukur lilit badan akan turun semula tapi cup bra biasanya remain selagi ibu menyusu.

Terdapat pelbagai range harga untuk nursing bra sekarang ni. Yg comfortable pun boleh dapat serendah rm19.90. Yang bagus dan memang puas hati range rm39.90 ke rm60. Memang best kalau sekarang banyak sangat pilihan.

Kalau berminat boleh lihat di kedai SINI , AVAILABLE 34B HINGGA 42F tau!

Saturday, May 17, 2014

Philip Airfryer or Tefal Actifry

Ni adalah kitchen gadget terkini masa ini.. err.. well , maybe bukan terkini sangat since ramai FB frenz aku yang dah guna, cuma aku jer baru survey nak beli..hukhuk..

Philip airfryer ni boleh goreng tanpa minyak, cam magic pun ada , kan? Sbb tu namanya 'airfryer'.
Yamh tefal actifry perlukan sikit minyak tapi bukan setakat goreng kentang karipap etc, buat lauk mana nasi pun boleh tau!

Kalau aku nak survey mesti tanya orang yang dah pernah guna, kan? Jom lihat respon pengguna





Respon banyak kepada actifry , kan? So aku malam tu jugak terus book satu actifry 1kg..haha
Nanti aku share masakan2 guna actifry ya ;)

Friday, May 16, 2014

RESEPI: Menggunakan Cloth Diapers DARI BAYI BARU LAHIR.

Antara soalan yang kerap diajukan kepada aku ialah, boleh ke pakai cloth diapers dari kecil? dari baru lahir boleh?

Sebelum itu, kita belajar sikit mengenai bayi baru lahir ya. Bayi baru lahir umum akan kerap minum susu. Kuantiti yang diminum tak banyak. Disebabkan kekerapan bayi minum susu, bayi akan buang air kecil dengan kerap, bayi juga akan buang air besar dengan kerap. Berak bayi lebih cair dan akan meninggalkan kesan kekuningan kepada kain.

Isu pemakaian cloth diapers semasa bayi baru lahir…
Disebabkan bayi baru lahir kerap buang besar, cloth diapers perlu ditukar setiap kali buang air besar, kerap tukar cloth diapers menyebabkan tak cukup cloth diapers untuk buat rotation bagi berCD, jika nak beli banyak sekaligus pula belum mampu…

Laundry pula banyak nak kena cuci, kalau sehari 6 kali tukar CD, dah berapa banyak? Lagipun CD perlu dibilas baru basuh, tak boleh campur baju biasa pula tu sbb najis, jadi macam mana? Dah lah ibu dalam berpantang, ayahnya cuti biasa 7 hari sahaja, takkan nak minta tolong ibu bapa kita yang jaga dalam pantang untuk cucikan cloth diapers pula? Kan ke menyusahkan??

Lagi satu isu yang kerap didengari, nanti cloth diapers akan menyebabkan kaki anak terkangkang, nanti besar jalan kengkang.. haa.. yang ni fakta yang tak betul ya

OK, jom start belajar macam mana MASALAH DIATAS DAPAT DIATASI, dan dapat ber-cloth diapers dengan jayanya.

Fakta pertama:


Untuk permulaan selang selikan pemakaian cloth diapers dengan disposable diapers, kerana stock cloth diapers yang limited, akan merasa berat membeli cloth diapers jika ingin lengkapkan segalanya sekaligus 100%


Peranan untuk setiap bulan seterusnya, sediakan tabung untuk beli cloth diapers tambahan dan insert tambahan secara berperingkat.

Standy insert CD lebih.

Kerana sekarang penggunaan cloth diapers telah meluas, harga cloth diapers dan aksesorinya tidaklah semahal mana banding semasa ia baru dikeluarkan dahulu. Tambahan pula ramai peniaga yang menawarkan harga pakej jika beli banyak sekali gus.
Insert pula diperbuat dari pelbagai jenis material tapi yang paling saya suka menggunakan material bamboo charcoal yang boleh bersentuhan dengan kulit bayi.
Belajar jenis insert DISINI

Tidak semua material insert boleh bersentuhan dengan kulit bayi kerana dikhuatiri boleh menyebabkan kekeringan yang melampau dan alahan. Tapi insert bamboo charcoal sesuai walaupun kulit bayi sensitive ( entry lain nanti sy cerita kelebihan bamboo charcoal)

Apa guna insert lebih? Dan kenapa mesti insert bamboo charcoal atau insert lain yang boleh sentuh kulit bayi? Ini kerana bagi NEWBORN sesuai menggunakan kaedah Ai2 menggunakan normal pocket CD yang mempunyai insert bamboo charcoal. 

Ai2 ialah apabila insert tidak dimasukkan ke dalam poket tapi diletakkan di atas CD. Disebabkan bayi baru lahir pee dan poo sedikit each time, insert hanya basah sedikit di bahagian tengah. Jadi boleh tukar insert shj dan reuse CD cover sehingga beberapa kali.

Anda boleh menggunakan apa2 jenis pocket CD tapi insert mesti yang boleh sentuh kulit bayi seperti bamboo charcoal untuk buat kardah AI2

Insert murah sahaja, macam di Malaysian Cloth Diaper Shop boleh dapat rm80 for 10pcs.

Baldi besar kerana anda tak perlu basuh cd setiap hari. Anda boleh menggunakan kaedah wetpail dan cuci 2x seminggu sahaja- dalam pantang papanyalah tolong basuhkan tapi memnag mudah jika basuh dan urus guna kaedah wetpail. Untuk rujukan kaedah wetpail boleh lihat SINI.

Mengenai kaki anak terkangkang dan besar nanti boleh jadi jalannya kengkang, tidaklah berasas, malahan fakta sekarang utamakan bayi dnegan kaki bebas bergerak banding kaki terbujur lurus seperti dalam bedung ( mengurangkan risiko hip dysplasia)

Sangat berbaloi dan menjimatkan jika anda mula berCD dari newborn, jom lah!