Thursday, March 27, 2014

Baju Menyusu Harga RM1x.xx

Ada satu giveaway akan berlangsung..
Pelancaran new batch Qis-Sara..
Dimana harga ditawarkan memang tak masuk akal.. murah giler

Korang Nak Join klik SINI



Saturday, March 15, 2014

Kenangan Trendy Blouse

Kenangan satu ketika dulu..
Salah satu item yang pernah mendapat sambutan hangat sampai restock tah berapa kali.

Kelemahan meniaga item2 cam ni , dia ada musim..

Lps tu datang mereka2 yang merosakkan harga pasaran.. dah tak berbaloi teruskan

Walaubagaimanapun memang begitu adat jika berniaga. Teruskan kreativiti, cari yang lain ..haha


Friday, March 14, 2014

Strategi Meniaga Online

 Ni adalah komen yang aku jumpa bila aku tgh jalan- jalan di FB.
Sebenarnya slalu juga jumpa komen cam ni.

Bila komen cam ni.. aku rasa nak gelak je. Cust selalu fikir 'customer always right'. So boleh suka hati nak cakap apa2 dengan seller. Nak perli2 seller. Etc. Dik Non, ni akak nak bagitau eh, ... cust always right tu dah lapuk.. ramai online seller dah tak pakai terms ni

Bagi penjual online tegar, anda boleh check profile mereka. Kebanyakan mereka bukan calang2 seller. Kebanyakan mereka dah lama involve dalam bisnes ni. Ada kredibiliti, meniaga dengan jujur, amanah serta memberikan servis terbaik. Sebab itu mereka ramai regular customer. Kalau beli dengan seller otai ni, most of the time diaorang ada terms and condition untuk memudahkan kedua2 pihak. Tapi tak perlu risau, bila deal dengan diaorang korang mesti sangat puas hati. Harga berbaloi, pantas, barang berkualiti, ada jaminan etc.

Bila begini, cust dah jadi kawan, so, nak layan ke orang rajin sentap2 macam kat atas?

Kalau aku, aku tak layan. Ada harapan aku pergi ke profile dia dan klik block. Block terus supaya tak de connection dengan aku. Yang bestnya online seller kami boleh pilih cust. Tak perlu hadap cust yang kurang ajar  haha..

Aku suka beli online, beli online mmg banyak murah banding beli di kedai. Dah la tu choice banyak, tak perlu menapak dari satu kedai ke satu kedai. Jika dah jumpa yang berkenan, online banking je, esok lusa sampai barang..haha.

Apa eh aku beli online? Baju, Handbag coach, accessories, lace, jam tangan, yang terbaru seterika order khas dari UK.. muahaha.

Bagi aku tak suka cara seller jual tak pe, tak suruh beli pun kan. Dipersilakan beli dgn org lain. Sbb online seller ni, dari cust jadi kawan. Yang penting juga biasa online seller jual sbb passion, dan rasa happy interact dengan customer. So, buat apa nak simpan cust yang bakal menyusahkan :)

Ok, balik kepada isu di atas, kenapa tak tulis harga?

Korang tak tau.. ni lah salah satu strategi meniaga.
Tak pelah kan nak guna strategi cam ni... tak salah kan?
Korang pernah dengar pasar bisik tu?
Ikan naik darat, nak beli pegi bisik harga yg ditawarkan pd telinga penjual..haaa.. amik kau..

Meniaga ni banyak strategi.. kalau nak buka kelas coaching cara meniaga di FB, x habis entry ni nanti.

Ok, bye :)

Wednesday, March 12, 2014

Rak DIY


Rak DIY daripada kotak, untuk simpan barangan kecil
Kenapa sampai cam ni?
Kedekut eh nak beli?
Haha... sebab tak de time nak beli

pastu tak tahan tgk barang bersepah
Boleh bertahan 1 bulan
Sbb buat pun cincai je

Sekarang dah roboh
Kenangan..

#www.facebook.com/AqeelaAutumnzNursing

Thursday, March 6, 2014

Kenapa aku buat LASIK dan tak teruskan penggunaan Contact Lens

Permukaan contact lens akan mengumpulkan bahan-bahan dari air mata dan kelopak mata di permukaanny, sebaik sahaja pemakaian contact lens, selepas 8 jam pemakaian, lebih kurang 90% permukaan contact lens akan diselaputi bahan asing tersebut.

Selain itu, penggunaan contact lens mengurangkan penyerapan oksigen oleh cornea. Denagn pelbagai bahan dan material contact lens yang ditawarkan, rigid lens paling selamat dan extended wear soft lenses paling kurang selamat. Walaupun penggunaan daily disposable banyak mengurangkan risiko jangkitan kuman dan komplikasi lain, namun risk tidak pernah habis sepenuhnya.

Antara perkara yang boleh berlaku denagn pemakaian contact lens berpanjangan
-mata allergik, gatal dan berair
-mata kering dan tidak selesa
-kecederaan
-jangkitan kuman - berpotensi menyebabkan buta

Di mana risk aku?
Menggunakan contact lens dari umur 18 tahun ( > 10 years), awalnya tanpa hygiene yang betul, nak jimat selalu guna sehingga lebih sikit dari tamat tempoh, solution dan casing patut tukar 2-3 bulan skali ( baiknya sebulan skali), aku guna sehingga habis tanpa pedulikn tempohnya, selalu pakai extended, kadang jam 6pg hingga 12 malam , walaupun CL aku patut 8 jam sahaja.

So, menyedari betapa buruknya habit aku dengan contact lens, aku pun decide buat LASIK..

Jika anda juga guna contact lens macam aku, ketahuilah cara aku itu SANGAT BAHAYA!

Exhaustive list: ( for medical personnel)













Tuesday, March 4, 2014

Tugasan maid

Dua tiga hari aku sibuk survey daily maid
maklumlah bibik aku larik sudaa..

Aku panggil maid 2 hari lepas
Dek kerana jakun, 1st time panggil daily maid, aku siap buat list

Siapa nak tiru.. nah ambek! haha...

Bilik luar
Sapu lantai
Mop

Bilik tidur
Tukar cadar
Lap kipas, atas langsir, atas perabot,
Tukar cadar
Mop lantai

Ruang tengah
Lap kipas
Sapu habuk di cabinet buku dan tv serta cabinet hiasan
Mop lantai

Bilik barang
Lap kipas
Mop lantai

Bilik kerja
Lap kipas, atas langsir, meja
Tukar cadar
Mop lantai

Dapur:
Lap dapur,
basuh sink, mop lantai,
Lap blinds, cabinet, atas peti sejuk
Sapu sawang

Bilik belakang
lap kipas, atas almari, atas blind tingkap
Sapu sawang

Ruang makan
Lap kipas
Lap frame
lap meja
sapu bawah meja
Sapu sawang

Ruang tamu.
lap kipas
lap perabot
sapu belakang kerusi + karpet
mop lantai – sampai bilik mainan

Basuh 3 bilik air


2 maid : 2 jam
sejam pertama
basuh semua toilet  dan lap kipas dan perabut atas dan bawah
sapu sawang etc

sejam kedua

tukar cadar , sapu dan mop

Monday, March 3, 2014

Shortcut Microsoft

Aku hanya copypaste dari FB
Buat simpanan mana tau aku nak pakai
Walaupun aku tau kebarangkalian nak pakai 0.0001%
Haha... dari aku belajar sini baik aku minta Immy tunjukkan, sonang den.

Tapi sapa nak copy ker..share ker sila lah

Keyboard Shortcuts (Microsoft Windows)
1. CTRL+C (Copy)
2. CTRL+X (Cut)
... 3. CTRL+V (Paste)
4. CTRL+Z (Undo)
5. DELETE (Delete)
6. SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
7. CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
8. CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
11. CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
12. CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
13. CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
14. CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
15. CTRL+A (Select all)
16. F3 key (Search for a file or a folder)
17. ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
18. ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
19. ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
20. ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
21. CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents opensimultaneously)
22. ALT+TAB (Switch between the open items)
23. ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
24. F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
25. F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
26. SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
27. ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
28. CTRL+ESC (Display the Start menu)
29. ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu) Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
30. F10 key (Activate the menu bar in the active program)
31. RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
32. LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
33. F5 key (Update the active window)
34. BACKSPACE (View the folder onelevel up in My Computer or Windows Explorer)
35. ESC (Cancel the current task)
36. SHIFT when you insert a CD-ROMinto the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
Dialog Box - Keyboard Shortcuts
1. CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
2. CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
3. TAB (Move forward through the options)
4. SHIFT+TAB (Move backward through the options)
5. ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
6. ENTER (Perform the command for the active option or button)
7. SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
8. Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
9. F1 key (Display Help)
10. F4 key (Display the items in the active list)
11. BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)

Microsoft Natural Keyboard Shortcuts
1. Windows Logo (Display or hide the Start menu)
2. Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
3. Windows Logo+D (Display the desktop)
4. Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
5. Windows Logo+SHIFT+M (Restorethe minimized windows)
6. Windows Logo+E (Open My Computer)
7. Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
8. CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
9. Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
10. Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
11. Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
12. Windows Logo+U (Open Utility Manager)
13. Accessibility Keyboard Shortcuts
14. Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
15. Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
16. Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
17. SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
18. NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)


p/s: Girls , Shopping di SINI

Sunday, March 2, 2014

Kanak-kanak Rabun Jauh

Memandangkan aku kerja di klinik mata, memang biasa aku terima kes pesakit kanak-kanak yang rabun mata dan memerlukan cermin mata.
Kebiasaan bila rabun jauh, cermin mata digunakan untuk memberikan penglihatan yang lebih jelas. Walaubagaimanapun , power cermin mata akan semakin naik dari tahun ke tahun dan ini sangat merungsingkan ibu bapa.
Pelbagai kajian dilakukan agar rabun jauh dapat dikurangkan, agar power tidak cepat naik semasa kanak-kanak membesar ( adalah normal kanak-kanak rabun mempunyai power cermin mata semakin menaik kerana bola mata semakin memanjang semasa tumbesaran.
Jadi, bagaimana nak kurangkan kenaikan power ni?
Banyak kajian dilakukan kerana concern sejagat terhadap isu ini, tapi yang latest sekali ramai ibu bapa tanya, 'doc, ada cermin mata yang boleh prevent power mata dari naik lagi?'
Study menggunakan Progressive Addition Lens (PALS) menyatakan sedikit perubahan magnitud rabun  jauh namun perubahan terlalu kecil secara overall tidak memberikan impak besar dalam praktis klinikal (ARTIKEL SINI) .
Selain artikel diatas, study di Hong Kong membuat kesimpulan pemakaian PALS boleh membantu melambatkan rabun jauh kerana cermin mata direka untuk lihat jauh, sederhana dan dekat dengan terang ( ARTIKEL SINI) . Walaubagaimanapun ada juga study yang mengatakan tiada perbezaan menggunakan PALS atau kanta biasa (ARTIKEL SINI) .
Yang terbaru, kanta MYOVISION dari Zeiss, yang menurut kajian Vision CRC australia dapat mengurangkan progression rabun jauh 30%. Caranya dengan defocus bahagian tepi supaya  tidak jatuh atas retina tapi jatuh hadapan retina ( urat mata). Dengan itu mengurangkan proses pemanjangan mata yang boleh sebabkan rabun bertambah.
So far yang Myovision ni satu tu shj kajiannya yang aku jumpa. Jadi kalau pesakit tanya, ' doc, ada ke cermin mata yang dapat kurangkan power? ' , aku akan jawab macam kat atas. Jika nak try x de masalah.
Selain itu, tips and tricks pemakaian cermin mata yang aku collect dari optometrist dan online, jika rabun jauh tahap sikit or sederhana, kerja kerja dekat jika masih jelas tak perlu pakai cermin mata, kerana jika pemakaian cermin mata, mata akan accommodate untuk fokus dekat, senang nak dapat eye strain. Tapi jika pakai cermin mata lebih jelas for near work, maka boleh teruskan pakai cermin mata.