Wednesday, February 26, 2014

Maid Lari

Terhenti jap update blog ni.. sejak kejadian atas tu lah
Maid aku lari dengan laki
Aku ni kan, mmg bangsa lembut hati, ada maid aku bagi pakai handphone, aku panggil nama , konon x mau rasa cam dia orang gaji
Tapi, bila each time diaorang lari, aku sedih bila anak aku tanya, mana kakak mah..

Sekarang aku tak pedulik..
Aku nak panggil korang bibik, sebelum korang buktikan korang tu layak dilayan dengan baik aku akan panggil korang bibik ke, makcik ke, tukang cuci baju ke suka hati aku
Aku pun akan cakap dgn anak aku, ni bibik, kerja cuci baju dengan kemas rumah
Aku pun takkan pelawa makan skali
HP mmg aku pegang,
Cuti mmg aku bagi kau cuti rumah agen je ( sbnarnya agen minta buat cam ni tapi aku kesian , bagi cuti luar)
Dah dasar kau bangsa bibik mmg 99.9% x leh percayakan, so terpaksa la aku buat cam ni.
Aku mmg tak mau merendahkan manusia, walau apa pun pekerjaan kau
Tapi dasar kalau dah nam bibik kat mana2 pun mmg cam ni perangai dia, aku jadi skeptikal.

Kenapa aku ada bibik lagi tapi aku benci sgt diaorang ni?
Sbb aku akan dapat replacement nanti.. bibik ni lari blm 3 bulan

Kalau dia lari jugak?
Lantak kaulah, kalau kau lari jugak kau memang bangsa murahan
Tak layak dok rumah aku
Kau pergilah merempat kat mana2 kaki lima
Campur2 dengan kawan2 murahan kau jugak
Daripada dok dlm rumah aku pun merosakkan anak2 aku jugak

So... bye bye...

Bangsa bibik ni sekarang dah x de pun tak pe
Ada daycare utk anak2
Ada dobi
Ada daily cleaner
Ada kedai masakan yang sedap2 , bersih dan reasonable di kawasan rumah aku

So?
Aku happy je layan anak2 aku
Masa ada bibik pun , bila aku balik kerja anak2 aku akan datang clingin dekat aku
Penang anak2 kat rumah dgn bibik , tido dgn tengok sinetron
Di daycare memang ada solat, ada main2
Anak2 aku lagi suka

Aku dalam usaha pujuk encik suami supaya x perlu amik bibik
En Suami kesian takut nanti aku tak terhandle
Tapi aku rasa lagi penat ada bibik
Nak dengar cerita sedih dia yang entah betul entah idak..cis..

SOO.... BIBIK BARU NI AKU NAK JUAL, SIAPA NAK BOLEH LA BGTAU AKU
DONT WORRY SBLM AMIK KAT AGEN MMG AKU BASUH CUKUP2 DEPAN AGEN.

KAW KAW PUNYA BASUH.. SIAPA NAK KERJA JE AKU AKAN AMIK
KALAU KAU INGAT KAU DATANG NAK MAIN2 KONTEK2 KAWAN LAMA, SORI BOLEH BLAH!

Wednesday, February 12, 2014

Lampin kain.. seriously??

Mak kita dulu pakaikan kita lampin kain most of the time, pampers pergi jalan je, sbb pampers mahal.
Sekarang banyak jenama disposable diapers ni, tak kurang juga yang murah.
Tak de masalah langsung nak pakaikan disposable diapers.

Tapi kenapa aku pakaikan anak aku lampin kain?

Qistina dilahirkan 2009. Dengan kehadiran anak sulung, ditambah saya dan husband dua2 bekerja, memang tak ada masalah kewangan untuk sediakan pampers, dan barang keperluan lainnya. Maka, kami tak pernah fikir apakah itu lampin kain. Lampin kain seolah2 zaman dulu2 yang tak akan wujud lagi zaman sekarang.

Tapi semakin qistina membesar, kami perasan yang dia alah bila pakai pampers. Bahagian bawahnya sentiasa merah dan melecet. Macam2 macam kami ubat kami beli, dan pelbagai jenama pampers kami tukar, kadang okay sikit, kadang teruk sampai pee pun nangis.. letak krim ke, ubat ke, bedak ke..semua tak jalan sangat. Sampai kami learn to live with it.. bila org tanya kenapa merah? kami kata allergicnya mmg susah nak baik... masa tu kekadang rasa hopeless, ye lah, sbb maknya doktor tapi rawat anak sendiri tak boleh.

Sampai la bila preggy pd sarah, tak nak perkara sama berulang.. so saja buka internet search jenis lampin paling bagus, terjumpa pula lampin kain moden a.k.a cloth diapers. Aku order online cloth diapers dari oversea, masa tu macam tak ramai seller Malaysia yang jual.
Masa aku survey2 tu, aku notice ada few material digunakan buat cloth diapers, tapi aku survey yang ekonomi je, sbb yg premium masa tu mmg mahal giler.. and aku buat keputusan beli cloth diapers yang menggunakan material bamboo charcoal. Masa tu antara kelebihan bamboo charcoal yang membuatkan aku tertarik adalah 'hypo allergic'




Disebabkan mahal, aku tak beli banyak, sebab aku tak bercadang pun nak pakai dalam pantang ( Tapi bila aku dah lama belajar mengenai CD ni, baru aku tahu tak susah pun nak pakai dalam pantang, nanti aku buat entry khas ya)

Ni pic back then in 2011, when Sarah first using cloth diapers, masa tu mmg aku dah start fully CD, mmg best sebab selain x de merah2, jimat pun ya juga, sbb biasa lah, baby jenis berak cair dan kerap :)



Dalam pantang aku still pakaikan disposable diapers, tapi biasalah, baby newborn kan kerap poo, kadang tu tengah tukar pun berak lagi... sakit jugak hati bila 1 pek besar huggies newborn habis tak sampai seminggu..

Nanti aku cerita bila aku start pakaikan cloth diapers, nak ikuti boleh search label #Cloth diapers

Saturday, February 1, 2014

My LASIK day!

On my lasik day, no make up, no skin care, no perfume, no deodorant.

Kami keluar rumah awal macam biasa, this time kami breakfast di dalam Prince Court tu sendiri, ada the tarik café. Macam stall je tapi macam2 ada jual, not bad ada nasi, mee, kuih, cake, pastries etc.. kalau yg ni sesuai la dengan tekak aku sket banding makan mamak , the tarik dia pun best :)

Before the procedure, kena tunggu dlm procedure room. Bila pesakit sebelum aku akan buat operation, aku diminta masuk untuk observe macam mana operation dibuat. Supaya aku tahu step2 yang aku perlu laui dan bekerjasama dengan baik masa operation.
Dalam operation theatre, ada alunan zikir yang lembut. Sebelum start Prof akan bacakan al-fatihah dan minta aku berdoa sekali, sepanjang operation , kata2 positif dan peransang diberikan.


Memang nervous bila baring di katil pesakit. But then , this is what I want for sooo.. long. Today I’m going to get it done.

Selanjutnya boleh tengok video I di SINI

Apa Prof pesan pada I?
  • Be a good mother and good wife, no matter how busy I am
  • Always put husband and family first
  • Be a good postgraduate student 
  • Keep smiling
Bila I start kerja balik? The next day! AND IT'S REALLY AMAZING

TQ Allah for the opportunity
TQ my husband for accompanying me, support and be there always for me.
TQ Prof for doing a good job

:)