Friday, January 31, 2014

Pre-lasik assessment

So apa yang aku buat 21.1.2014

Fist aku memnag kena datang awal, bertolak dari rumah jam 6.30 am, sebab tak nak stuck dalam jam, waze sangat membantu, sampai sana dlm 7.30am. Too early to even went in there so we find a place for breaskfast.

There is one mamak stall nearby ( infront of the chocolate shop)
Ok la.. me mmg x suka mamak sgt.. kalau suka pun roti nan.

Then we went there and register at lobby 2.



Lepas register naik tingkat 3,  klinik mata at one end and lasik centre at another end.

Me with happy face at Lasik eye centre

Few test yang dibuat di klinik mata

1.     Autorefraction - mesin yang macam biasa kat kedai cermin mata tu, utk anggar power mata.
2.     OCT untuk lihat keadaan urat saraf mata. Scan dalam mata takut ada problem u rat mata yang tidak diketahui.
3.     IOL master untuk check kanta mata.
4.     Check ketebalan kornea
5.     Corneal topography - penting kerana lasik melibatkan penipisan kornea.
6.     Refraction by optometrist – akan test juga untuk juling etc. Lepas tu optometrist akan advise serba sedikit sesuai atau tak buat lasik.
7.     Shirmer test, nak tahu tahap kekeringan mata
8.     IOP untuk check tekanan mata normal atau tak.

During one of the test.. ni lanun sesat..haha


Ubat mata untuk kembangkan anak mata supaya Prof Muhaya dapat periksa mata diletakkan 
( ubat ni sebabkan I kabur 5 jam, huhu…). So datang sini jgn drive sendiri ya, biar berteman, jika tidak x boleh balik sampai petang.

Lepas tu akan jumpa Prof Muhaya di Klinik mata.

Bila nak jumpa Prof Muhaya tu macam nervous juga, sebab I kinda like her and adore what she is doing, so now I can meet her in person, yay!

Bila jumpa Prof, I have to do extra test ( visual field) sebab one of my scan ada problem sikit. So I have to come back another day..

So those yang nak buat lasik, do not worry, memang akan diperiksa sepenuhnya. Jika tak sesuai memang Prof takkan buat. Tapi jika sesuai Prof akan encourage untuk buat, sebab Prof dah buat pada ramai pesakit and she can see how this procedure do wonders to them.


Nanti I cerita what happen on my lasik day ya :)

No comments:

Post a Comment

Support Qissara by Leaving Good Comments