Monday, January 20, 2014

Petrosains For the kiddos



Kalau anak2 dah besar sikit, mesti sibuk nak cari aktiviti hujung minggu kan? Suapaya anak2 tak bosan dan aktivit hujung minggu terisi dengan aktiviti yang berfaedah. This time, kami pergi petrosains. Tema kali ni dialogue in the dark.
Mula-mula macam tak yakin boleh ke my kids benefit from this trip, especially Sarah sbb baru 2yrs+. Takut kebanyakan tak sesuai dengan umurnya. Kami bayangkan petrosains ni ala-ala muzium, pameran bahan2 sains....

Kamera effect kot, macam kecik je mama dalam pic ni, actually dah tambah berat tanpa disedari..huhu... Mama bergaya dengan baju Qis-Sara dari FB page kami di sini. Baju ni for nursing mum, Ada bukaan memudahkan menyusu di tengah, tapi tak menyusu pun boleh je, macam mama.. belasah jer pakai..haha..

Sekilas masa, Naik gondola dalam gelap, Gondola ni canggih sbb sistem bunyi tersendiri untuk setiap gondola, jadi penceritaan oleh sistem bunyi seiring dengan perjalanan sepanjang dalam gelap (Ni journey in the dark). Dalam gondola dilarang ambil gambar.. so x de gambarnya.

Kids can do simple experiment here.. maybe mereka tak faham sepenuhnya, but they will enjoy it. Like this mirror, apabila dilaraskan mengikut angle yang berbeza , bilangan image yang terhasil berbeza. Qis was saying, "wahh... ramainya Qis!"

Tak ingat nama seksyen ni, tapi banyak belajar mengenai teori tenaga di sini.

They have megablocks.. 

This mirror give infinity image.. cuba tengok image yang terhasil, berturutan dan macam tiada ending.

Sebenarnya banyak lagi aktiviti, sometimes x sempat snap pic sbb enjoying the activity. Sebenarnya tempat ni memang sesuai untuk semua peringkat umur. From small kids, school children, kalau nak dating berdua kat tempat ni pun boleh. Boleh try permainan bersama2..must be fun!

Tiket pun actually rasanya sangat berpatutan. RM30 untuk family package, 2 adult and 2 children. Spend dalam 3 jam tau kat dalam ni, tu pun x go through everything properly, kalau really bawa anak yang masih bersekolah untuk fun learning, rasanya 1 hari suntuk pun tak habis. Jadi kalau anak memang minat sains boleh beli ada season pass for few times entry kalau tak silap.

So, jom.. plan ur weekend here!

2 comments:

  1. love the dresses ur girls pakai.. beli mane ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aunty present.. beli di sogo, jenama peter rabbit. Kalau serbu sogo sale mmg berbaloi :)

      Delete

Support Qissara by Leaving Good Comments